El català, la meva llengua, surt un xic cara? by Quim Pedret
Ahir vaig escriure al Facebook....(no es massa difícil, ni es car)
El llegir, no ens ha de fer perdre l'escriure, o era al revés?
El llegir, no ens ha de fer perdre l'escriure, o era al revés?
Impulsar l'educació SI, ja que educació es sanitat, es benestar, es vellesa, etc
La Cultura de l'Educació (en majúscules) està i es te de estar en TOT l'àmbit de una persona, de un nen.
Pagar tu, o pagar jo, aixó ja es un altre questió
Dons això
Dons això
No se qui escriu el Facebbok de Marta Felip (alcaldessa de Figueres), i ni si es ella mateixa que llegeix el seu mur (tampoc tindria massa importància) l'important son els bon fets del polítics (es la seva obligació, fer.ho i fer.ho molt be), la qualitat de l'ensenyament, la vàlua dels mestres, l'ensenyament de la mainada i l'integració de tots el pobles. Coses que s'ensenyen a casa, a l'escola i al carrer (la vida)
L'Ajuntament de Figueres destina aquest any 400.000 euros per cosolidar el català |
No entraré a valorar si la despesa per consolidar a les escoles la meva llengua catalana es molt o es poca. Hi han economistes que ho saben millor, jo no en se de números.
Crec que te molta importància consolidar la llengua i molta mes si nosaltres simples mortals volem independència i sembla ser que també ho volen el polítics i que així es defineixen. Be, alguns polítics un dia son independentistes i potser al endemà ja no ho son tant o veuen Catalunya o el seu poble de un altre color (tampoc els hi vaig preguntant a cada un, ni falta que fa) Ells sabran en qui pacten i el perquè. Encara que tots ho imaginem, no?
D'altre banda, crec i mantinc com home de ment oberta i mirant cap a un mon millor per els nostres fills, que el meu català te la mateixa importància que qualsevol altre llengua del mon. La mateixa, ni mes ni menys (encara que molts això no ho tenen massa clar) Serà cosa dels calers? Serà invertir ‘pela publica’ per justificar? Justificar les carències de alguns polítics? Son preguntes senzillament. Preguntar es ofendre? No, dons seguim.
Tenim de potenciar i ajudar, com deia abans, l'ensenyament i la la cultura, i aquesta cultura te de ser inter-culturalitat plena i mai excloent, de cap mena d'ensenyament, de res, ni de ningú, sigui quina sigui la nacionalitat, raça religió o creences personals del que te la necessitat vital de sapiguer i aprendre (crec que d'això en diuen tolerància, oi?)
La interculturalitat tolerant, es la base de tota convivència pacifica i social en aquest 'atrotina’t' mon invertebrat.
A casa, la meva esposa es russa, jo soc català, nascut a Can Fanga (educat en castellà) i criat a dos països. El meu fill petit, (que encara no te tres anys) ens entén amb tres idiomes i una mica de francès que jo mateix li parlo. I el nanu entén el 'mon pot' i el 'mami' (que en argot francès volen dir col.lega i avia)
La meva llengua materna es la catalana i es intocable, així com la literatura i cultura catalana i així també pinta els seus quadres la meva esposa Elena Kudryashova (repeteixo russa). Els pinta en català (ja te conya) Pocs quadres de símbols com la Senyera de Catalunya els he vist pintats per catalans Altres cullonades si. (també te conya)
El català es la llengua que la meva mare em va dir per primera vegada: T'estimo, però per molt independentista que sigui i ho soc, com he dit abans, i alhora home apolític i anarco-pacifista, seguiré llegint a Machado, a Hernández en castellà, i se'm posaran si escau el pels de punta amb les seves obres i amb caurà la baba amb "La Edad de Oro" de la lliteratura castellana, ja que tinc el sant privilegi de saber, com tants, l'idioma que ho varen escriure. I que de petits ens varen imposar, inclòs cantant el “cara el sol” (perdó) del pebrots amb 7 anys cada dia. Per ells també ‘alló’ era cultura, ja te conya. Si trec la part positiva em va quedar l’idioma del “hermanus” de la Salle
Us imagineu que un amic de Granada (gent amb la que m'he criat part de la meva adolescència) em troba llegint les obres completes de Lorca o el seu Romancero Gitano, llibre de cul a casa i a la meva vida, i que algun il.luminat els hagués traduït al català?
Quina cara faria el pobre !!
Si, soc un privilegiat ¡!
Som privilegiats !!
No m'imagino al President del govern català, Artur Mas (home educat amb l'idioma francès) llegint en català les poesies 'Les flors del Mal' de Charles Boudelaire, (llibre bilingüe, que tenin tots dos) per molt bona que fos la traducció.
El gran escriptor Xavier Benguerel, que el va fer la versió, en el mateix llibre, demana 'disculpes' per haver fet aquesta cosa inusual.
Per això reitero, que mentrestant pugui, donaré al meu fill l'oportunitat d'aprendre totes les llengües que calguin, perquè ell tingui la oportunitat de tindre les portes obertes a TOT el mon, es a dir a contribuir a una inter-culturalitat universal, tal com a mi em varen ensenyar el meus professors, “hermanus” de la Salle, pares i la vida.
Ja no soc a temps crec, d'aprendre l'anglès, ja m'encanta en Leonard Cohen i no entec res de res, però ningú em mira malament per dir.ho, ni per escortar.lo, ans el contrari (cosa que si em pasa quant dic que escolto o canto cançons del gran Pablo Guerrero o el cantautor-trovador i 'Profesor de Universidad' en Joaquín Díaz) Coses
Cordialment Marta Felip. Alcaldessa
Quim Pedret i Rovira
Ideòleg
Comentarios
Publicar un comentario