La decepció de Junqueras i la meva, by Quim Pedret

La decepció de Junqueras

«Va mostrar un perfil de polític tacticista i de baixa volada, una setmana després que Artur Mas fes un discurs de veritable estadista»

L’acord entre CiU i ERC encara és possible, però val a dir que dimarts Oriol Junqueras va fer tot el possible per complicar-lo. El líder d’ERC va fer una conferència decebedora: sonsa, ensopida, de molt poca volada i molt escàs contingut. Si hagués de resumir la situació, ho faria amb aquestes paraules: Artur Mas proposa apartar els polítics del procés independentista durant 18 mesos, i Oriol Junqueras s’entesta a mantenir-los (i a mantenir-se) al centre de l’escenari.

No tinc cap dubte que la proposta de Mas és, alhora, més agosarada i més realista. Mas ha demostrat tenir cintura, talent i imaginació, mentre que Junqueras s’està limitant a jugar a la contra i a defensar posicions conservadores: la politiqueta de vol gallinaci de sempre.

On més se li va veure el llautó a Junqueras va ser en la seva insistència en dos temes: la corrupció i el model econòmic i social d’esquerra. En tots dos casos, es tractava d’atacar CiU, alhora que es manifestava el desig de pactar-hi. Molt poc elegant: fa una setmana, Mas no va criticar ERC en cap moment. Però el problema de Junqueras va més enllà de la manca d’elegància: és de concepte polític. I ho diré de manera molt simple: totes les grans proclames de Junqueres quant corrupció i esquerra les haurien pogut subscriure, literalment, dirigents del PSC, d’Iniciativa i de Podemos. I ja sabem per què utilitzen aquestes qüestions el PSC, Iniciativa i Podemos: per desqualificar, en el seu conjunt, el procés sobiranista.

Junqueras va mostrar en la seva conferència un seriós defecte d’òptica. Si la prioritat és la independència, l’aliat és Artur Mas, i no Pablo Iglesias. Però hi va haver moments que Junqueras semblava Pablo Iglesias. Algú li ha d’explicar al líder d’Esquerra que Catalunya està en el seu moment històric més important en 300 anys: no és el moment de fer demagògia esquerranosa a l’espanyola. Ja la van fer Carod i Puigcercós amb els dos tripartits, i els resultats tothom els sap.
Junqueras es va equivocar totalment. Va mostrar un perfil de polític tacticista i de baixa volada, una setmana després que Artur Mas fes un discurs de veritable estadista. Esperem que rectifiqui, perquè Catalunya no es pot permetre esperar 300 anys més.

Francesc Puigpelat, periodista

Comentarios

Entradas populares