Arxiu fotogràfic personal de Lluís Companys i Jover 1882-1940, bu Ona Radio Quim Pedret

Arxiu fotogràfic de Lluís Companys i Jover 
1882-1940




Lluís Companys i Jover


És un important arxiu personal del president català Lluís Companys i Jover, un dels principals defensors de l'autonomia de Catalunya, figura major d'Esquerra Republicana de Catalunya. Va ocupar successivament les funcions de Diputat, Governador Civil de Barcelona, President del Parlament Català i President de la Generalitat de Catalunya. L'any 1939, en acabar la guerra civil espanyola amb la derrota militar de la República, Lluís Companys va exiliar-se a França. 




                                           Lluís Companys i Jover


Després de passar per Paris es va instal·lar a 'La Baule Les Pins', un balneari de la costa atlàntica. 

"El 13 d'agost de 1940 va ser arrestat per la Gestapo i empresonat a París, a la presó de la Santé. Després va ser extradit cap a Espanya on va ser afusellat el 15 d'octubre del 1940, al Castell de Montjuïc de Barcelona.




                                          Lluís Companys i Jover

Aquest arxiu està constituït, principalment, per més 500 fotografies originals sobre paper, la majora de format 18 x 24 cm., que reflecteixen la seva activitat política durant els últims 5 anys 1934-1935-1936-1937-1938 a Barcelona i a Catalunya. Representent les reunions populars, el seu empresonament, les visites, els banquets i inauguracions, els discursos públics, les al·locucions radiofòniques, les seves activitats durant la guerra civil, etc. Moltes d'aquestes fotografies portent una inscripció al dors: "Manifestació antifeixista", "El President de la Generalitat revistant les forces de la nova policia de Catalunya autonoma", "Dinar a L'Ast amb diversos polítics", "Arribada a Gandesa", "Enterrament de Macià", "Commemoració Revolució Russa", "Amb Illa Ehrenburg escriptor rus, "Inauguració monument Soldat del Poble", "Enterrament de Durrutii", "Delegació Euskadi", "Grup intel·lectuals estrangers", etc. 




                                        Lluís Companys i Jover


Algunes inscripcions semblen ser de la mateixa mà de Companys: "Mon Govern de la Generalitat després de la crisi produïda per la sortida de Lluch
 i de Comorera"






Lluís Companys i Jover


D'altres fotografies tenen relació amb la seva vida personal o familiar: la casa natal a Tarròs, retrats seus i de la seva esposa Carme, etc. Una fotografia titulada "A bord de l'Uruguai "oferta per ell a la seva esposa, porta el text autògraf següent: "A la Carme, l'amor únic i definitiu de la meva vida. Desembre 1934. Lluís Companys".

Alguns altres documents es troben també en aquest arxiu:

~ 9 Pàgines dactilografia-des sobre la biblioteca de Lluís Companys: "Relació de Llibres comprats a Mr. Morera", "Llibres que hi ha a la biblioteca del meu despatx … ".

~ 13 Pàgines dactilografia-des de discursos i al·locucions entre els quals text de l'última al·locució radiofònica, al final de la guerra civil, demanant la cessació dels combats de carrer a Catalunya i que porta el títol de "Alto el Foc".

~ Una carpeta amb el títol manuscrit de "Secretaria", plena d'articles de Lluís Companys publicats en la premsa, retallats i classificats.

~ Targetes a nom de M. &Mme. Lluís Companys, i del "President de la Generalitat". Paper de cartes amb capçalera de la Generalitat: "El President de la Generalitat de Catalunya saluda … ". Participacions d'una missa celebrada a Paris a la seva memòria als voltants de l'any 1948.

Aquest arxiu, contingut en una maleta de pell de l'època bastant usada, havia acompanyat a Lluís Companys al seu exili a França l'any 1939. De llavors ençà no s'havia mogut de la ciutat on va ser arrestat.





Lluís Companys i Jover






Lluís Companys i Jover




Lluís Companys i Jover





Lluís Companys i Jover


Acompanyant aquest conjunt, tan interessant pel seu caràcter històric com per l'acció política del seu protagonista, s'afegeix un llibre religiós titulat "La Vie des Saints"amb un escrit que diu el següent: 

"Al moment en què va ser agafat i pres pels Alemanys, el meu estimat i mai més oblidat espòs, tenia aquest llibre a les seves mans …"

Comentarios

Entradas populares