Sakapatú amb Rusó Sala, canta Victor Jara, by Ona Radio Pedret




A 40 anys de seu assassinat

El grup Sakapatú homenatjà també a Víctor Jara

per Joan Carles Martínez el 24/12/2013 



Abans que finalitzi aquest infaust 2013, que tantes i tantes coses se'ns emporta quant a assoliments socials aconseguits després de molts anys de lluita i reivindicació, el grup Sakapatú va tenir interès a fer-li un homenatge (han estat molts aquest any) al que va ser un dels primers i més importants trobadors: el xilè Víctor Jara als 40 anys del seu assassinat


Cartel del concierto homenaje a Víctor Jara.I el grup volia fer-ho dins del 2013, així que quan ja faltaven pocs dies perquè expirés l'any, Sakapatú va treure els seus instruments i ens va oferir un excel·lent concert divendres passat en el Centri Cívic Parc-Sandaru de Barcelona, ple de respecte, de record i d'emoció no exempt d'una aportació personal del grup al llegat musical de Víctor Jara.

Qui són Sakapatú? Segons la seva pròpia definició es tracta d'un grup que combina instruments antics i moderns en la interpretació de la música de les seves arrels i el seu repertori es basa fonamentalment en tradicions musicals de diferents procedències. Combina ritmes llatinoamericans amb harmonies modernes. És per sobre de tot un grup de música folklòrica amb un amplísim ventall d'instruments de corda, de vent i percussions. En aquest sentit també cal assenyalar la versatilitat que mostren els seus components que intercanvien sense problema els diferents instruments sense que es perdi qualitat ni consistència.


En aquesta ocasió el grup ho van formar Gaddafi Núñez (Perú), Pablo Giménez (Argentina), i Erkki Nylund i Diego Abarca (Xile), i van comptar amb la valuosa col·laboració la cantautora local, l'empordanesa Rusó Sala, que va posar la seva bella veu al servei d'una gran posada en escena i d'una sonoritat impecable. Així doncs vam poder escoltar peces valuosíssimes i conegudes de Víctor Jara.

Van començar el seu concert amb La partida peça instrumental preciosa que va donar pas 'El cigarrito', 'Deja la vida volar', 'Luchín' ,'Te recuerdo Amanda' 'El arado' El Derecho de vivir en paz' 'Manifiesto por partida doble', d'una banda pel prestigiós guitarrista xilè Eulogio Dávalos i a continuació pel grup íntegrament. Va resultar sorprenent escoltar ambdues versions d'una mateixa cançó tan i tan diferents segons la instrumentació.

Sakapatú va incloure també en el seu concert tres composicions pròpies; 'Candombela', 'Carnavalito de Zonda' i 'Ànima Manki'

Aquest grup sona més que bé i amb la versatilitat de la qual parlava abans són capaces d'extreure molt més que dignament ritmes i sonoritats molt diverses a partir de ritmes afro-peruans i andins ompliment l'espai de màgia sonora no eximeix tampoc de qualitat vocal.

En aquest 2014 que tocaa la porta, Sakapatú celebrarà la seva 10 aniversari. Esperem que aquesta celebració ens permeti escoltar-los i gaudir-los novament en els propers mesos.



Gaddafi Núñez, Pablo Giménez, Erkki Nylund i Diego Abarca, que varen comptar amb la valuosa col·laboració de l'empordanesa, Rusó Sala

Joan Carles Martínez
www.cancioneros.com


Pujat per Ona Radio Pedret

Comentarios

Entradas populares