Joana Cobo i Ortiz, alcaldessa de Vilajuïga al Punt Avui, by Quim Pedret




Una estrena complicada
A la pregunta de si ara es tornaria a presentar com a alcaldessa, vist el que s'ha trobat a l'Ajuntament, Joana Cobo respon que dos mesos enrere segurament hauria contestat que no; però passada la sotragada, diu que ja ha recuperat els ànims. Vinculada a les entitats i la vida associativa, Cobo s'estrena en la política i va encapçalar la llista d'ERC com a independent. “Vam arribar a l'Ajuntament amb molta il·lusió i no l'hem perduda malgrat les dificultats, faré tot el possible”, assegura Cobo.


Els veïns de Vilajuïga pagaran un 100% més d'impost sobre béns immobles (IBI), aquest 2016. Ha estat una de les primeres mesures que la nova alcaldessa, Joana Cobo, ha pres en arribar a l'alcaldia, obligada, segons explica, per la situació financera de l'Ajuntament (un 150% d'endeutament) i factures amb què no comptava però que s'ha trobat després de succeir Pere Trias i Roca, que ha estat alcalde durant sis mandats. Tots dos són de la mateixa formació, ERC, tot i que Joana Cobo i Ortiz ha encapçalat la candidatura com a independent; com a segona llista més votada.
Cobo ha accedit a l'alcaldia mitjançant un pacte amb Junts per Vilajuïga (J×V, sota el paraigua del PSC) i deixant a l'oposició Assemblea per Vilajuïga.
S'esperava trobar aquesta situació a l'Ajuntament?
Sabíem que la situació financera no era bona, però no sabíem res d'aquesta factura de 250.000 euros per unes obres, que vencia el 31 de desembre del 2015; amb l'agreujant que, si no pagàvem, perdíem una subvenció europea del Feder que ha d'arribar per a aquestes obres. Ha estat com un parany, qualsevol partit o alcalde s'ho hauria trobat.
No hi havia alternativa?
No; si no pagàvem ens exposàvem a recàrrecs, més despeses i perdíem una subvenció. Només un banc ha acceptat fer-nos un crèdit, però amb un aval que seran els diners d'aquesta recaptació de l'IBI.
Aquest augment ja s'hi quedarà?
No; m'he compromès amb la població que serà només un any. Ha estat molt dur haver-ho de fer. Tant la candidatura d'ERC com la dels socis de govern, JXP, portàvem en el programa que no apujaríem els impostos. I ho hem hagut d'incomplir només arribar.
Com reacciona la població?
Ho hem explicat molt, després de la indignació del primer moment, que és normal, crec que es va entenent que no ho podíem fer diferent. Serà un 100% d'augment, però pensàvem que hauria de ser un 150%. Hem batallat amb la Generalitat i ens han ingressat part d'uns diners que ens deuen i hem pogut reduir l'augment. La gent podrà pagar en tres vegades sense recàrrec si cal. Farem tots els esforços que calgui i estudiarem cada cas.
Ho complica tot, que el seu predecessor sigui d'ERC com vostè?
Ho complica molt, perquè em costa molt fer entendre que no tinc res a veure amb ell, però és així. Jo soc independent, no he vingut de la mà de Pere Trias, la resta de la meva candidatura són gent nova, només hi ha un regidor que havia governat amb Pere Trias i ho va deixar deu fer 15 anys.
Ha parlat d'aquesta situació amb Pere Trias?
No des que sóc a l'alcaldia; em vaig comprometre amb J×V a no tenir tractes amb el meu predecessor, els agraeixo la confiança i ho respecto.
Li demanarà responsabilitats?
Si trobem coses il·legals ho farem. Per ara, no n'hem trobat i només veig mala gestió, ens trobem factures que arriben, que no estaven entrades, una manera de fer que no es correspon a la d'un Ajuntament d'avui. Treballem amb un assessor econòmic per posar els comptes al dia; no podem pagar una auditoria. Quan tinguem els comptes clars ho explicarem i prendrem les decisions que facin falta.
Quin futur té el municipi?
Aquest 2016 serà per sanejar els comptes, ens haurem d'estrènyer el cinturó però no hem tancat cap servei, tot i que no puc descartar que s'hagi de fer. Les inversions que podrem fer aquest any són mínimes: uns jocs infantils, senyalització al poble, enllumenat, canviar uns contenidors i renovar l'equip informàtic de l'Ajuntament. Ens hi posem amb totes les ganes i confio que el 2017 començarem a aixecar el cap.
Punt Avui


Joana Cobo Ortiz, alcaldessa de Vilajuïga
Preuada amiga:
Com bé dius "el 2017 començarem a aixecar el cap" i crec que el 2020 haurem eixugat el deute que ens varen deixar i del que el ciutadà no és culpable.
Endavant, sort i forces, per una Vilajuïga millor!
Ben Cordialment

Quim Pedret i Rovira

Comentarios

Entradas populares